Naisia

by Eliisa on sunnuntai 6. maaliskuuta 2011



Tiistaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Helsingin Sanomat on julkaissut listan sadasta suomalaisesta naisesta, sadasta "parhaasta" suomalaisesta naisesta. Listalle päätyneet ovat menestyviä, esikuvaksi kelpaavia naisia, joista silmiin pistävän moni tunnetaan työstään: he työskentelevät ihmisten hyväksi, yhteisvastuullisesti, yleistä hyvinvointia tavoitellen.

Vaikka tällaiset listat ovat vähän arveluttavia, niin silti poimin listalta itseäni liikuttavat naiset. Lisäksi pysähdyin monen nimen kohdalle tutkimaan kenestä on kyse ja löysin mahtavia ihmisiä, joiden nimet minun täytyy piirtää tiukasti muistini sopukoihin.

Irja Askola, Kaarina Hazard, Fatbardhe Hetemaj, Outi Hovatta, Maarit Hurmerinta,  Katri Helena Kalaoja, Helena Kekkonen, Liisa Keltinkangas-Järvinen, Leea Klemola, Maija Louekari, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Christel Sundberg, Miina Äkkijyrkkä.

Muutamien kohdalle pysähdyin pitkäksi aikaa. Luin, kun yksi heistä puhuu rauhankasvatuksesta. Kuuntelin erään kertovan kuinka hänestä tuli hän. Luin, kuinka yksi oli avannut Koiramäen talossa -kirjan ja kokenut luullakseni samanlaisen järistyksen kuin minä silloin, kun löysin maahan hautautuneen, jo osittain maatuneen kengän pelloltamme. Eräs pysäyttää ajattelemaan miksi Suomessa on koko ajan kiire, vaikka kaikkialla on koneita työtä ja elämää tehostamassa. Löysin taiteilijan, josta en tiennyt yhtikäs mitään, mutta nyt tunnen tarvetta tietää hänestä kaiken.

Kuitenkin koko ajan lukiessa takaraivossa naputtaa. Nämä listatut naiset ovat tutkijoita, taiteilijoita, poliitikkoja, vaikuttajia. Mitä meriitit oikeastaan kertovat? Heistä itsestään, meistä lukijoista? 

Tekisi mieli tehdä oman elämän sata parasta naista -lista. Ehkä teenkin.