Luetut kirjat ja ahistusta

by Eliisa on maanantai 23. elokuuta 2010

Tästä alkoi yksi elämäni merkityksellisimmistä lukukokemuksista.
Kyseessä Siri Hustvedtin teos Kaikki mitä rakastin
.



Minulla on varmaan joku orastava syysmasennus, sillä kun ajattelen mennyttä kesää, minusta tuntuu, että en ole tehnyt mitään, käynyt missään, saanut mitään aikaan, nähnyt ketään. En ole lukenut, en ole tehnyt käsitöitä, en ole käynyt kirpputoreilla, en ole sukuloinut, en ole ruskettunut, en ole urheillut. Ja nyt kesä on auttamattomasti ohi. Ja seuraavaan kesään on yhdeksän pitkää kuukautta. Siltä minusta tuntu/-u/-i.

Kun olin vajumassa lyötynä syviin vesiin, tajusin listata kesän aikana lukemani kirjat. Huraa! Olen sittenkin tehnyt jotain. Olisi pitänyt merkitä kirjojen sivumäärät ylös, niin tuntuisi olo vielä tehokkaammalta.

Anja Kauranen:
Sonja O. kävi täällä
Emma Juslin: Yksin yhdessä
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
Anna Gavalda: Lohduttaja
Marian Keyes: Tuiki, tuiki tähtönen
Joel Haahtela: Kaksi kertaa kadonnut
Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon
Joel Haahtela: Katoamispiste (kesken)

Tämän(kään) asian suhteen en edennyt suunnitelman mukaan. Rakastan asioiden listaamista, mutta listoilla ei mielestäni ole mitään tekemistä niiden seuraamisen tai minkään asteisen toteuttamisen kanssa. On kuitenkin hyvä, että minulla on tällainen lista. Kirjastokäynneillä etsin usein näitä listaamiani teoksia, mutta niitä taitaa lukea moni muukin tässä kaupungissa... Esimerkiksi Olssonin Lempeitä lauluja jonotti lisäkseni noin 120, kun teoksen toukokuussa varasin. Odotellen lista siis täydentyy.

Tässä vielä toukokuussa hahmottelemani lista.
Edessä pitkä kuuma kesä, vaikka en sitä silloin tiennytkään.

Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
Emma Juslin: Yksin yhdessä
Anna Gavalda: Lohduttaja, Karkumatka
Kjell Westö: Älä käy yksin yöhön, Leijat Helsingin yllä
Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus
Anna Kortelainen: Naisen tie – L. Onervan kapina
Marja-Leena Tiainen: Alex, Aisha ja Sam
Rajaa Alsanea: Riadin tytöt
Carolly Erickson: Tsaarin tytär
Hämäläinen Helvi: Säädyllinen murhenäytelmä (uudestaan)
Eve Hietamies: Yösyöttö
Pirkko Saisio: Elämän meno
Joel Haahtela: Katoamispiste, Naiset katsovat vastavaloon (uudestaan)
Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä

Kirjanmerkkini makaa tällä hetkellä Joel Haahtelan Katoamispisteen välissä. Kirjan idea on mielenkiintoinen, fiktio ja fakta sekoittuvat todella mielenkiintoisesti ja se innostaa ottamaan selvää ja tutkimaan asiaa syvällisemmin kuin yhden romaanin verran. Mutta ei ihan terävämpää Haahtelaa, ei ei. Haahtelaa lukemattomalle suosittelisin varmaan ensin herran aiempaa tuotantoa.

No mutta. Vielä on kesää jäljellä, ajattelen itsekseni ihan vain pitääkseni yllä mielenterveyttäni. Lähden lenkille, juon kahvini ulkona ja tartun virkkuukoukkuun ja ompelukoneeseen. Katsotaan kuinka kirjapinojen, koukkujen ja kangaskasojen käy, kun palaan luennoille. Pelkään pahinta. Viime talvena kykenin tenttikirjojen lisäksi lukemaan vain sarjakuvia.

Enkä edes pidä sarjakuvista.